Op 17 januari jl. spraken in de raadszaal van het gemeentehuis in Drachten een groep professionals en vrijwilligers uit zorg en welzijn met elkaar tijdens een workshop over het fenomeen eenzaamheid.
Met je buurman-/vrouw uitwisselen wanneer jij jezelf wel eens eenzaam hebt gevoeld, maakte meteen duidelijk waarom het voor ieder mens anders ligt en er dus ook geen pasklare oplossingen voor zijn.
In deze workshop wordt de nadruk gelegd op het signaleren en het bespreekbaar maken van eenzaamheid. De mix van deelnemers blijkt zeer waardevol voor een nieuwe blik op de term eenzaamheid: Ben je eenzaam als je alleen bent? Of kun je ook eenzaam zijn in gezelschap? Vindt iemand zelf dat hij/zij eenzaam is? Of is dat juist jouw mening als naaste of als zorgverlener? En hoe ga je als vrijwilliger of zorgverlener het gesprek met iemand aan? Wat werkt wel en wat niet?
Een goed contact tussen de vrijwilligers/professionals en de mensen die zich eenzaam voelen, is van groot belang om het gesprek over zingeving en betekenisvol zijn aan te gaan.
Sinds 2016 organiseert ROS Friesland workshops ‘Anders aankijken tegen eenzaamheid’, verzorgd door docenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, met veelal facilitaire ondersteuning vanuit de Friese gemeenten. Deze workshop is een klein onderdeel van de driedaagse training, waarin de nadruk wordt gelegd op het signaleren en herkennen van eenzaamheid. Om de verbinding tussen sociaal domein en de eerstelijnszorg te realiseren, worden voor deze workshops naast eerstelijns zorgverleners ook vrijwilligers in het werkveld uitgenodigd.
Ga terug naar geen categorieoverzicht