Een brede kijk op gezondheid: samenwerking tussen complementaire en reguliere zorg in Friesland

24 maart 2025

Acupuncturist John Terwal in Molkwerum

Integrative Medicine, waarbij reguliere geneeskunde wordt gecombineerd met wetenschappelijk onderbouwde complementaire behandelingen zoals voeding, mindfulness en lichaamsgerichte zorg, wint steeds meer terrein in Nederland. Deze benadering richt zich niet alleen op het behandelen van ziekte, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Met een holistische blik op gezondheid – waarin lichaam, geest en leefstijl centraal staan – legt het de nadruk op preventie en zelfregie.

Een mooi voorbeeld van hoe dit in Friesland vorm krijgt is een samenwerking tussen acupuncturist John Terwal in Molkwerum en de pijnpoli van het Antonius ziekenhuis in Sneek. In dit interview delen we hoe deze samenwerking tot stand kwam en welke voordelen acupunctuur binnen de reguliere zorg kan bieden.

Samenwerking met het Antonius ziekenhuis

John is al 15 jaar acupuncturist en combineert Chinese en Japanse technieken. “Het verschil zit vooral in de manier van diagnosticeren,” legt hij uit. “Bij de Chinese methode voel je de pols op verschillende punten die verband houden met organen. De Japanse methode is meer gericht op palperen, waarbij je met de handen bepaalde punten aftast om verstoringen op te sporen.”

De samenwerking tussen John en het ziekenhuis ontstond door een positieve ervaring van een ziekenhuismedewerker met acupunctuur. Dit leidde tot overleg met de pijnpoli, wat inmiddels is uitgegroeid tot een structurele samenwerking. Twee keer per jaar fysiek vindt er overleg plaats met verpleegkundigen, anesthesiologen en andere specialisten om casussen en nieuwe ontwikkelingen te bespreken.

John:

“Het mooie is dat deze samenwerking echt wederzijds is; we leren van elkaar.”

Acupuntuur

Acupunctuur als onderdeel van multidisciplinaire zorg

Anesthesioloog/pijnspecialist Katerina Kaiferová van het Antonius Ziekenhuis licht toe: “In onze zorg staat de westerse pijngeneeskunde centraal, waarbij we onze zorg afstemmen op de klachten van de patiënt. Wij bieden complementaire zorg aan, vaak al als aanvulling op de reguliere behandeling. Niet alleen wanneer alle mogelijkheden van de westerse zorg zijn benut, maar bijvoorbeeld ook wanneer een patiënt niet direct in aanmerking wil komen voor invasieve ingrepen of het gebruik van bepaalde medicatie. In die gevallen kijken wij gezamenlijk naar alternatieven en vervolgens bekijken we samen welke opties passend kunnen zijn. Dit gebeurt altijd in nauw overleg met de patiënt.

Katerina:

“Onze focus ligt op een multidisciplinaire aanpak, waarbij we diverse vormen van zorg overwegen.”

Acupunctuur is één van de opties die we soms aanbevelen, maar we werken met meerdere vormen van complementaire zorg om het welzijn van de patiënt te bevorderen. Bij enkele gevallen staat acupunctuur hoog op ons lijstje, bijvoorbeeld bij misselijkheid door chemotherapie bij een patiënt met kanker. Het blijft altijd maatwerk, gebaseerd op wat in het belang van de individuele patiënt is.”

Hoewel de samenwerking met de pijnpoli goed verloopt, geeft John aan dat er nog weinig contact is met de oncologische afdeling. “Dat is jammer.”

John:

“Preventieve acupunctuur kan veel betekenen voor kankerpatiënten voor en na de chemotherapie, zoals minder neuropathie, een betere eetlust en minder medicatiegebruik.”

Uitdagingen en kansen

Ondanks de groeiende erkenning voor de holistische kijk op gezondheid, blijft de acceptatie in Nederland achter. John wijst erop dat in grote kankerinstituten in New York acupunctuur al inzetten op basis van wetenschappelijk bewijs.

John:

“Acupunctuur kan het medicijngebruik verminderen en kosten besparen. Een patiënte kreeg preventief 90 pillen tegen misselijkheid tijdens de chemotherapie, maar had er dankzij onder andere acupunctuur geen één nodig.”

Toekomstvisie: meer samenwerking in de zorg

John pleit voor een open houding binnen ziekenhuizen en zorginstellingen:

John:

“Laat ons langskomen en ervaren wat acupunctuur kan betekenen.”

Certificaat oncologie acupuntuur

Redactionele noot
Dit interview laat zien hoe een brede kijk op gezondheid in de tweede lijn kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Ook in de eerstelijnszorg biedt een holistische benadering kansen om gezondheid breder te benaderen. Bij ROS Friesland delen we graag inspirerende praktijkvoorbeelden. Werk jij met integrative medicine in de eerstelijnszorg of ken je goede voorbeelden? Neem dan contact op met s.deboer@rosfriesland.nl

Dit artikel is bedoeld ter inspiratie en benadrukt een brede kijk op gezondheid. De gedeelde citaten van de geïnterviewden zijn gebaseerd op zowel persoonlijke ervaringen als professionele expertise. Voor wetenschappelijk onderbouwde informatie over complementaire zorg bij kanker verwijzen we naar Kanker.nl, een betrouwbare bron ontwikkeld in samenwerking met KWF Kankerbestrijding, IKNL en NFK.

Ga terug naar actueeloverzicht