Dokter Doeke in gesprek met buurt- en welzijnswerkers

22 mei 2017

De zorg kan volgens dokter Doeke soms net een flipperkast zijn: een patiënt spreekt meerdere zorgverleners of specialisten en bij ieder bezoek aan verschillende zorgverleners krijgt de patiënt weer nieuwe of andere informatie, waardoor de patiënt ‘heen en weer geflipperd’ wordt. Doeke noemt dit ‘flipperkastgeneeskunde’. Dit kan voor de patiënt frustrerend zijn, maar voor de zorgverlener ook! Daarnaast zijn er op lokaal niveau ook  veel zorginitiatieven vanuit buurt- en welzijnswerk. Dit kan zorg en welzijn onoverzichtelijk maken, voor patiënten, maar ook voor zorgverleners.

Workshop

Daarom verzorgde ROS Friesland samen met huisarts Doeke Keizer voor stichting KIONN de workshop ‘vraag het dokter Doeke’. Voor deze workshop werden buurt- en welzijnswerkers uitgenodigd. Tijdens de zeer geanimeerde bijeenkomst gingen zij in gesprek met dokter Doeke over de vraag: ‘Hoe leg je verbinding tussen de huisartsenzorg en buurt- en welzijnswerk?’

Spin in het web

‘De huisarts ziet zichzelf graag als de spin in het web van de zorg’ vertelde huisarts Doeke Keizer tijdens zijn presentatie. Een huisarts heeft veel uiteenlopende taken op één dag en aan flipperkastgeneeskunde is hij veel kostbare tijd kwijt. ‘Wat we nu vaak doen, is brandjes blussen met zijn allen, terwijl er wel behoefte is aan een geïntegreerde aanpak.’

Van elkaar leren

Wat dokter Doeke van de zorg- en welzijnswerkers leerde? ‘Dat er veel dingen gebeuren waar ik geen weet van heb. Ik sta er van te kijken wat er allemaal al loopt en welke projecten er zijn en dat dat toch voor een groot deel langs de huisartsen gaat. Ik heb de workshop ook wel ervaren als een cursus, waarbij ik de cursist was en ik 20 cursusleiders had.’ Volgens Doeke beseffen huisartsen niet genoeg welke initiatieven er al zijn en maken ze er daarom ook niet voldoende gebruik van. Hij is groot voorstander van de samenwerking. ‘We hebben in de workshop geprobeerd om met zijn allen een manier te vinden om nader tot elkaar te komen.’ Een belangrijke voorwaarde voor samenwerking is volgens hem dat de zorgverleners elkaar beter leren kennen. Een goed voorbeeld is dat van een welzijnswerker die wekelijks in de praktijk van de huisarts een spreekuur houdt én een kopje koffie drinkt met de huisarts.

De 20 deelnemers vonden de presentatie van Doeke over zijn dagelijkse werk als huisarts zeer interessant en hadden na afloop meer begrip voor de huisarts en waarom deze niet altijd goed bereikbaar is. Het was een informatieve middag, waarin beide werelden elkaar beter hebben leren kennen en begrijpen. 

 

Zelf heeft Doeke Keizer een samenwerking opgezet met specialisten in Harkema en omgeving. De organisatie Transcare is er voor mensen met pijnklachten en biedt ze een transdisciplinaire behandeling. De reacties van patiënten zijn positief, ‘ze voelen zich gehoord’. Ook voorkomt Transcare de flipperkastgeneeskunde, door samen één boodschap aan de patiënt mee te geven. U kunt hier meer lezen over Transcare.

Ga terug naar nieuwsoverzicht