De praktijkondersteuner-GGZ is in opmars. In 2014 komt ongeveer 1 op de 6 van alle patiënten met psychosociale problemen die de huisartspraktijk bezoeken terecht bij een praktijkondersteuner-GGZ. In 2010 was dat 1 op de 30. Logisch: in 2010 werkte slechts in 1 van de 3 huisartspraktijken een POH-GGZ. In 2014 was dat al in 88% van de praktijken. Dit is terug te zien in het aantal patiënten dat door deze praktijkondersteuners wordt geholpen. Steeds meer patiënten met psychische klachten worden zo snel en dicht bij huis behandeld.
De POH-GGZ doet meestal lange consulten. Hij/zij ziet zowel patiënten met (lichte) psychische symptomen en sociale problemen, als patiënten met psychische stoornissen, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel. De LHV stelde met een enquête al vast dat huisartspraktijken steeds meer patiënten met (te) complexe problematiek zelf moeten behandelen, vanwege wachtlijsten voor de gespecialiseerde GGZ.
Het Nivel blijft de komende jaren de ontwikkelingen binnen de basis-GGZ volgen en zal onderzoeken of de inzet van de POH-GGZ leidt tot effectievere zorg.
Praktijkondersteuner ziet steeds maar patiënten
Ga terug naar nieuwsoverzicht