15 jaar ondersteuning in de verloskunde!

22 februari 2017

Onlangs heb ik met een hartverwarmend en humoristisch optreden van de speltheatergroep van Rob Heiligers afscheid genomen van mijn werkende bestaan bij ROS Friesland.

Veel (ex) collega’s, verloskundige zorgverleners en andere relaties in het veld van geboortezorg, mijn gezin en enkele vriendinnen waren daarbij aanwezig. Het was voor mij een onvergetelijke middag en ik heb van veel nu ex-collega’s persoonlijk afscheid kunnen nemen.

Tekort aan verloskundigen en strijd voor behoud van thuisbevalling
Precies 15 jaar heb ik in het veld van de verloskunde gewerkt, eerst vanuit het regiokantoor van de KNOV en vanaf 2015 vanuit ROS Friesland. In de beginperiode stonden het tekort aan verloskundigen en de strijd voor het behoud van de thuisbevalling centraal. De meeste huisartsen wilden stoppen met verloskunde maar er was een capaciteitsprobleem: de verplaatste thuisbevalling werd uitgevonden: zwangeren konden zonder bijbetaling onder begeleiding van de verloskundige in het ziekenhuis bevallen; de bevallingen werden op deze manier gecentraliseerd zodat de zittende verloskundigen de grotere toestroom wel aankonden.

Door de vestiging van een dependance van de Verloskunde opleiding van Amsterdam in Groningen en een landelijke verdubbeling van de instroom van studenten werd het tekort aan verloskundigen in de loop van de jaren opgelost. Het aantal verloskundigen in het ziekenhuis kon daardoor ook toenemen.

Constructieve samenwerking met ‘zwangere’ centraal
Inmiddels zijn er andere vraagstukken in de geboortezorg: verbeteren van de kwaliteit van de zorg door meer onderzoek, optimalisering van de opleiding en in het veld een constructiever samenwerking waarin de zwangere centraal staat, pilots met een vorm van financiering van integrale geboortezorg.

Vanuit ROS Friesland en de detachering bij het Consortium Zwangerschap en Geboorte heb ik me de laatste jaren vooral gericht op de projectmatige ondersteuning van die samenwerking in de Verloskundige Samenwerkingsverbanden. De resultaten daarvan zijn o.a. zichtbaar gemaakt tijdens het laatste symposium van het Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord Nederland. Ik zag een grote groep verloskundige zorgverleners die werk maakt van kwaliteitsverbetering van de zorg voor cliënten. Dat geeft hoop en inspiratie voor de toekomst van de geboortezorg.

Nu breekt voor mij tijd aan voor andere dingen in het leven. Ik kijk met veel genoegen terug op de samenwerking met zorgverleners en collega’s; dank daarvoor! Er is nog genoeg te doen in het dynamische veld van verloskunde, maar voor nu heb ik afscheid genomen. Voor vragen over geboortezorg kunt in het vervolg terecht bij Catrien Schuurman, adviseur bij ROS Friesland.

Lies van der Wal

Voormalig adviseur geboortezorg

Ga terug naar nieuwsoverzicht